Gebelerde kan hacmi artar ,solunum sayısı ve kalp hızı artar,akciğerlerin alanı daralır.Gebelikte gerçekleşen bu fizyolojik değişiklikler nedeniyle gebelerde sıcak havalarda kolayca nefes darlığı ve solunum sıkıntısı gelişebilir. Yaz dönemi yüksek ısı ve terleme nedeniyle meydana gelen sıvı kaybının yeterince yerine konmaması tansiyon düşmesi ve bayılmaya yol açabilir.Bu nedenle yaz döneminde:
- Gebeler günde 2-3 litre gerekirse daha fazla temel olarak su ağırlıklı sıvı almalı ,
- Saat 11-16 arası direkt güneşe maruz kalmamalı,
- Çok sıcak çok nemli günlerde dışarı çıkmaktan kaçınmalıdır.
- Serinlemek amacıyla aşırı soğuk su tüketilmemelidir.
- Vücut ısısını düşürmek için ara ara ılık su ile ayaktan duş yapılabilir.
Devamını oku...
DEVLET MEMURLARINA DOĞUM NEDENİYLE VERİLECEK İZİNLER I-Doğum Öncesi ve Sonrası İzin Süreleri Kadın memura doğum yapmasından önce sekiz ve doğum yapmasından sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir, çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz, ...) doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki haftalık bir süre daha eklenir.. Böylece çoğul gebeliklerde doğumdan önceki analık izni süresi on haftadır. Beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir sağlık durumunun uygun olduğunu tabip raporu ile belgelendirmeden kurumunda çalışmaya devam eden memurun fiilen çalıştığı sürelerin doğum sonrası analık iznine eklenmesi mümkün bulunmamaktadır. . Doğum tarihinden daha önce doğum yapan kadın memurun, erken doğum nedeniyle doğum öncesinde kullanamadığı analık izni süreleri doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabileceği tabip raporuyla onaylanan ve doğum sonrası analık iznine eklenmesi gereken azami beş haftalık süre içerisinde kanuni izinlerini kullanan kadın memurun, doğum sonrası analık iznine sadece doğum öncesi analık izni içerisinde Kurumunda fiilen çalışarak geçirdiği sürelerin eklenmesi gerekmekte olup, bu süre içerisinde alınan kanuni izinler doğum sonrası analık iznine ilave edilemeyecektir Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.
Devamını oku...
Sağlıklı bir gebelik süresince yolculuk yapmanın herhangi bir zararlı etkisi bulunmamaktadır. Gerek otomobil gerekse uçak yolculukları gebelikte kanama, erken doğum tehdidi, pıhtılaşma bozuklukları, hipertansiyon gibi sağlık problemleri yokluğunda oldukça güvenlidir. Ancak çok uzun süreli ve sarsıntılı yolculuklardan kaçınılmalıdır. Karayolu ile yapılan yolculuklarda gebelikte damar tıkanıklığı riski arttığı için 1,5-2 saat aralıklarla yürümek gerekir. Arabada emniyet kemeri mutlaka takılmalıdır. Omuzdan geçen kemer iki göğüs arasına,beldeki kemer ise karnın altına doğru yerleştirilmelidir. Uzun süreli uçak yolculuklarında da mutlaka iki saatte bir uçak içinde yürümeli ve bol su tüketilmelidir. Uçak için genellikle 28. haftaya kadar rapor istenmezken 28. haftadan sonra uçak ile seyahat etme sakıncası yoktur raporu istenir. Gemi yolculuğu da kara ve hava yolculuğu gibi aynı risklere sahiptir. Ek olarak sallanmaya bağlı mide bulantıları ve kusma olabilir. Burada da uzun süreli oturmamak arada yürüyüş yapmak, bol sıvı tüketmek doğru bir yaklaşım olacaktır.
Devamını oku...
Amniosentez nedir? Kadın-doğum uzmanı tarafından, ultrason görüntüsü eşliğinde ve steril şartlarda, anne adayının karnına ince bir iğne ile girilerek fetusun içinde bulunduğu amnion sıvısından yaklaşık 20 ml kadar örnek alınması işlemidir. Amniosentez ne zaman yapılır? Sıvı ve sıvı içerisindeki fetal hücre miktarlarının uygun olduğu, gebeliğin 15-20. haftaları arasında yapılır. 15. haftadan önce yapılan erken amniosentez uygulamaları da vardır. En ideali 16-18. haftalarda yapılmasıdır. Çünkü analiz sonuçları, kültür ve çıkarım işlemleri nedeniyle 3-4 hafta gibi uzun bir sürede çıktığından, gebelik haftası ileri olan anne adaylarında endişeyi arttırmaktadır. Amniosentez hangi durumlarda yapılmalıdır? 1. Anne yaşının 35 ve üzerinde olması. 2. İkili/üçlü testlerde trizomi 21 (Down sendromu), trizomi 18 (Edwards sendromu) riskinin yaklaşık 1/250’nin üzerinde olması. 3. NTD riskinin artmış olması. 4. Ultrason takiplerinde fetusta anomali saptanması. 5. Ebeveynlerden birinde dengeli kromozom anomalisi olması. 6. Anne yaşı 35≥ ise önceki çocukta ya da gebelikte Down sendromu gibi trizomik bir hastalık saptanması (genetik bir yatkınlığı gösterebileceğinden amniosentez önerilir). 7. Önceki çocukta ya da aile bireylerinden birinde teşhis edilmiş kalıtsal bir hastalık bulunması. Bu durumda öncelikle hasta bireyde moleküler analiz (DNA analizi) /enzim analizi gibi bir sonucun olması ya da bu süre içinde yapılması gerekir. Moleküler ya da enzim analizlerinde hastalık kesin olarak tespit edilmiş ise, sonraki aşama aynı analizin amnion sıvısı alınarak anne karnındaki fetus için de yapılmasıdır.
Devamını oku...
Vitaminlerin yararları nedendir?
Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin gereksinimleri nedeniyle annede sıklıkla yetersizlik görülebilir ve bu durum yalnız annenin değil bebeğin de sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. İçeriğinde sebze, meyve, yağsız kırmızı et, beyaz et (kümes hayvanları ve balık), süt ve süt ürünleri, bakliyat ve tam tahıllı ekmek bulunan sağlıklı diyetlerle beslendiğinizde ihtiyacınız olan vitaminleri alabilirsiniz.
Aşağıdaki tabloda bazı vitaminlerin vücuttaki işlevleri, günlük ihtiyaç miktarları ve bulunduğu besinler verilmiştir.
Vitamin/Mineral:
|
Yararları:
|
Nerede bulunur:
|
Vitamin A & Beta karoten (770 mcg)
|
Kemik ve diş gelişimine yardımcıdır
|
Karaciğer, süt, yumurta, havuç, ıspanak, yeşil ve sarı sebzeler, brokoli, patates,kabak, sarı meyveler
|
Vitamin D (5 mcg)
|
Vücudun kalsiyum ve fosforu kullanmasına yardımcı olur, kemik ve dişleri güçlendirir
|
Süt, yağlı balıklar, güneş ışığı
|
Vitamin E (15 mg)
|
Vücut bütünlüğünü korur, kas ve kan hücreleri tarafından kullanılır
|
Bitkisel yağlar, buğday tohumu, fındık, ıspanak, tahıllar
|
Vitamin C (80 - 85 mg)
|
Antioksidan, doku hasarını önler, demir emilimine yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir
|
Narenciye, biber,bezelye, çilek, papaya, patates, brokoli, domates
|
Tiamin/B1 (1.4 mg)
|
Enerjiyi arttırır, sinir sistemini düzenler
|
Tam tahıl, hububat, buğday tohumu, et, yumurta, pirinç, çilek, fındık
|
Riboflavin/B2 (1.4 mg)
|
Enerji sağlar, cilt ve göz sağlığı için yararlıdır
|
Et, kümes hayvanları,balık, hububat, yumurta, süt ürünleri
|
Niasin/B3 (18 mg)
|
Cilt, sinir sistemi, sindirim sistemi sağlığı için gerekli
|
Yüksek proteinli gıdalar, tahıllar, ekmek, etler, balık, süt, yumurta, yer fıstığı
|
Piridoksin/B6 (1.9 mg)
|
Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardım eder, sabah kusmalarının önlenmesinde yardımcıdır
|
Tavuk, balık, sakatat, yumurta, soya fasulyesi, havuç, kabak, bezelye, ıspanak, buğday, ayçiçeği tohumu, muz, fasulye, brokoli, kahverengi pirinç, yer fıstığı, ceviz
|
Folik Asid/Folat (600 mcg)
|
Plasentayı destekler, omurilik defektlerini önler
|
Portakal, çilek, yeşil yapraklı sebzeler, pancar,tahıllar, fasulye, fındık, brokoli
|
kalsiyum (1,000 - 1,300 mg)
|
Kemik ve diş sağlığı, kan pıhtılaşmasını önler, kas ve sinir fonksiyonlarına yardımcı
|
Yoğurt,süt,peynir, kalsiyumdan zenginleştirilmiş gıdalar soya sütü gibi, koyu yeşil yapraklı sebzeler
|
Demir (27 mg)
|
Anemiyi, düşük doğum ağırlıklı bebek doğumunu, erken doğumu önler
|
Kırmızı et, kuru baklagiller, ıspanak, kurutulmuş meyveler, demir içeriği zenginleştirilmiş yulaf ve buğday unu
|
Protein (71 mg)
|
Amino asit yapımını sağlar, hücreleri onarır
|
Çoğu hayvansal gıda, et, yumurta, süt ürünleri,fasulye, fındık
|
çinko (11-12 mg)
|
İnsülin ve enzimlerin yapımına yardımcı
|
Kırmızı et, fasulye, fındık, tam tahıl, süt ürünleri
|
2. Gebelikte mutlaka vitamin desteği alınmalı mı?
Dengeli beslenen kişiler günlük ihtiyaçlarının büyük kısmını besinlerden sağlayabilirler. Vitamin içeren ilaçların kullanımı hiçbir zaman sağlıklı bir diyetin yerini alamaz, diyeti destekleyicidir. Düşük sosyoekonomik düzey, yeme bozuklukları, yetersiz ve özel diyet uygulamaları (vejeteryanlar), sindirim sistemi hastalıklarına bağlı emilim bozuklukları (kron hastalığı gibi), önceki gebeliğinde merkezi sinir sistemi anomalisi öyküsü olanlar, çoğul gebeliği olanlar vitamin ve mineral desteği almalıdır.
Devamını oku...
|
|